בחודשים האחרונים, אנחנו מתעוררים ליותר ויותר כותרות שמבשרות לנו על חברות הייטק נוספות, שהחליטו לצאת במהלך רחב של פיטורי עובדים או אפילו של סגירת החברה. אחרי שבשנת 2021 ההייטק הישראלי היה על גג העולם עם מספרי שיא של גיוסי עובדים ושל חברות שהפכו ליונקורנים, 2022 הורידה אותנו לקרקעת המציאות.
השנה הנוכחית עומדת בסימן אי ודאות וחוסר יציבות בכלכלות ובשוקי ההון בעולם כולו. המלחמה באוקראינה, שהעמיקה את משבר הסחורות שנוצר בעקבות הקורונה, תפסה את כלכלות העולם לא מוכנות והעלתה את האינפלציה והכניסה את ענף ההייטק העולמי לקיפאון. לפי נתוני האתר Layoffs.fyi מעל 61 אלף עובדי הייטק, מכל רחבי העולם פוטרו ב-2022, כשאלפים מתוך הרשימה הזאת, הם עובדי הייטק ישראלים. כשהמיתון בענף ההייטק בישראל ובעולם הולך ומעמיק מיום ליום, הדיווחים על פיטורים הולכים ונערמים, ואין כמעט חברה שלא בוחנת בתקופה הנוכחית, כיצד היא יכולה לצמצם הוצאות, החלטנו לנסות לפרט את הצעדים, שיאפשרו לחברות להתייעל ולהתאים את עצמן למציאות המשתנה:-
- פיתוח אג'ילי כדי להימנע מטעויות ופערי תקשורת – בניגוד לגישת הפיתוח המסורתית שתכליתה: הגשת התוצרים הסופיים רק בסיום העבודה, הפיתוח האג'ילי מדבר על הצגת ההתקדמות במנות קטנות. בדרך כזו ובמיוחד בתקופה כה מאתגרת, כדי להימנע מטעויות קריטיות ועלויות פיתוח גדולות, עדיף להקפיד לעבוד בשיטה האג'ילית גם כדי להיות בקשר רציף עם הלקוחות והשינויים התכופים שעוברים עליו.
- היפרדו מפיתוחים שאינם מועילים לארגון – לכאורה, נראה שאין צוות הפיתוח שלכם כה עמוס בעבודה אז משתמע שהוא גם הכי יעיל. מתברר שההפך הוא נכון. אם הצוות עמוס באינספור משימות, ככל הנראה שמתבצעים גם פיתוחים שאינם יעילים והשחיקה גדולה. דרגו את הפיתוחים בצנרת מההכרחי לזה שהכי פחות ותוודאו שלא מתבצעות משימות מיותרות. זוהי הזדמנות גם לוודא שתהליכי הפיתוח יעילים ואין צווארי בקבוק מיותרים בדרך אל הלקוחות. תהיו אמיצים גם להפסיק פיתוחים שאינם מתיישבים עם שיקולי הארגון.
- פחות פיצ'רים ויותר תכונות בסיסיות – הקמתם את הסטארטאפ שלכם כדי לבנות מוצר מצוין באיכות הגבוהה לאין שיעור מהמתחרים. החיסרון הוא שכל פיתוח של פיצ'ר עולה הרבה מאוד כסף. אבל, לפני שהסטארטאפ ישיק את המוצר ללקוחות הקצה, אין לכם דרך ממשית לדעת, איזה פיצ'ר יהיה בשימוש רב יותר ויועיל ללקוחות. לכן, עדיף קודם להגיע אל השוק עם המוצר וכחלק מהשיח של מנהלי המוצר עם המשתמשים, להבין איזה פיצ'ר נדרש בפועל ומה ישדרג את המוצר ויגביר את ה-Customer Successes.
- הוצאת פרויקטי פיתוח חדשים לצוותים במיקור חוץ – תתפלאו לשמוע שבסטארטאפים וחברות הייטק, הרבה מאוד פרויקטים פותחו על ידי חברות חיצוניות. בתקופות כאלה, בהן קשה לחברות על העסקת עובדים לטווח הארוך, ומצד שני הן נדרשות להוציא לפועל פיתוח מהיר ויעיל, הוצאה החוצה של פרויקטים מסויימים, יכול להוות עבורן פתרון טוב ויעיל. פיתוח חיצוני מספק גמישות וחסכון בעלויות ובמשאבים, ויכול להוות שובר שוויון בשוק תחרותי.
- גייסו עובדים רק למשרות נחוצות והיעזרו בפרלינסרים ועובדים לפרויקטים ספציפיים – כשבאוויר קיימת אי ודאות תעסוקתית, חברות הייטק צריכות להנהיג מודל עבודה רזה וגמיש, שיאפשר להן להגיב לשינויים מהיר. אותו ניתן להשיג, בין היתר, ע"י העסקת עובדים רק למשרות נחוצות שבלעדיהן היא לא תוכל לתפקד, ביניהן: מנכ"ל, CTO ומנהל מוצר. עבור כל שאר המשרות, כמו: הנהלת חשבונות, תפקידי פיתוח ושיווק ועוד, החברה יכולה להיעזר בפרילנסרים, עובדי מיקור חוץ ועובדים לפרויקטים ספציפיים.
- מעבר לעבודה מרחוק – המשבר הנוכחי ותקופת הקורונה הוכיחו לנו שוב, כמה העולם הוא כפר גלובלי קטן. את העובדה הזאת החברות יכולות לנצל גם לטובתן. היום הרבה יותר קל מבעבר להעסיק עובדים מכל מקום בעולם, שיבצעו עבודות פיתוח עבור חברות הייטק וסטארט-אפים בעלויות נמוכות יותר, הן מבחינת שכרם והן מבחינת הוצאות השונות שנלוות להשכרה ואחזקת משרד שנחסכות. מלבד אוקראינה, שקנתה לה שם בכל העולם כאחת מספקיות המפתחים המובילות בעולם, אפשר למצוא היום מדינות נוספות כמו: הודו וגם גאנה וקניה, בהן קיימים מפתחים מנוסים, שחולקים אזור זמן דומה עם ישראל ודוברי אנגלית שפת אם.
- שימוש בתוכנות קוד פתוח – תובנות רבות בקוד פתוח ניתנות בחינם, או בעלויות נמוכות מאוד מבלי להתפשר על רמת האבטחה.
- שימוש בתוכנות לבדיקת קוד – למרות שפתרונות רבים הם לא חדשים בשוק, עדיין לא כל החברות, בטח לא הצעירות שבניהן שמתמודדות עם קשיי תקציב, לא עושות שימוש בכלים לבדיקות קוד. בתוך המגוון הרחב, ישנן כאלה שערכן שקול לעבודה של צוות QA שלם ועלותן היא עשירית מאותו צוות. הן לא צוברות ותק ולא מקבלות פנסיה, ויש לכם תמיכת מוצר לרוב לאורך כל שעות היממה.
- רכישת כלים להגברת היעילות של צוותי פיתוח – טכנולוגיות לבדיקות איכות ושגיאות קוד אוטומטיות, טכנולוגיות לשקיפות קוד, הן רק חלק קטן מהאפשרויות שעומדות עבור חברות הייטק, שיכולות לייעל את תהליכי הפיתוח ולחסוך עבור המפתחים והחברה בזמן ובמשאבים רבים.
- הטמעת מערכות CRM משלבים מוקדמים – ידע הוא כסף, תכתובות עם לקוחות ואינטרקציות הן אוצר בים המידע. אי אפשר לוותר על התיעוד הזה, במיוחד אם אתם סטארטאפ שמחפש לחסוך, רכישת תוכנת CRM מהיום הראשון היא חיסכון ולא הוצאה. למרות שחברות רבות מכירות את המערכות לניהול קשרי הלקוחות הקיימות היום בשוק, ביניהן מאנדיי וסיילספורס, ואת היתרונות שהן מספקות לניהול פרויקטים ומשימות, חלקן עדיין מתלבטות לגבי הטמעתן.