לאחרונה אני שומע יותר ויותר את הנטייה לשקול שימוש בצוותי פיתוח חיצוניים בפרויקטי מחקר ופיתוח, אם כחיזוק למחלקה הקיימת או אפילו כמחלקה שלמה. לחלק מהיזמים שקוראים את זה, הרעיון נשמע אולי מוזר ומופרך. רבים אולי יטענו: "צוות הפיתוח הוא ליבת הארגון, איך ייתכן שנוכל לסמוך על מפתחים שאינם עובדי חברה?".
אבל המציאות כיום, שונה מבעבר. חברות וסטארטאפים חייבים לסגל לעצמם יכולת תגובה מהירה לשינויים והוצאת מוצרים ושירותים לשוק, בתוך זמן קצר. צוות פיתוח חיצוני מאפשר גמישות מקסימלית ליזם: הגדלה והקטנה, ללא צורך בהשקעת זמן ומשאבים בגיוס עובדים וללא ביצוע מהלכי פיטורים מצד החברה, שעלולים לפגוע בשם ובמוניטין שצברה לעצמה ולהרחיק מועמדים עתידיים.
במציאות התחרותית והדינמית של היום, כשרוחות של ההאטה נושבות על כלכלות העולם ועל ענף ההייטק בפרט, וכשהמשקיעים והבורד ממוקדים הרבה יותר ברווחיות ויעילות, והרבה פחות סבלניים למהלכים ארוכים ובזבזניים של גיוסי עובדים, קמפיינים ועוד, היכולת לגייס במהירות מפתחים מעולים היא קריטית, ויכולה להיות הרבה פעמים ההבדל בין הצלחה לכישלון של המיזם.
נכון, אין יותר גאים מאיתנו שהמפתחים הישראלים קנו להם שם בכל בעולם ונחשבים מהטובים ביותר בתחומם. אבל האם בהכרח הפרויקט שלכם דורש רק מפתחים ישראלים? אחרי הכל, לא כל הפיתוחים הנדרשים בכל חברה הם של טכנולוגיה עמוקה וחישוביות מסובכת. בנוסף, צריך לשאול האם באמת הרכב של מפתחים מישראל וממדינות נוספות לא יוכל להגיע לתוצאה טובה יותר עבורכם? הרי, לא פעם, כשאתם מגוונים את צוות הפיתוח עם מפתחים שמגיעים מעולמות שונים עם קו חשיבה אחר, תוכלו לקבל צוות שמסתכל על פתרון הבעיות בדרכים שונות ומגוונות מצורת החשיבה המקומית.
מתי פונים לחברות פיתוח חיצוניות?
בשוק התחרותי של היום, כשחברות הייטק וסטארט-אפים רבים, נלחמים על כל טאלנט, האתגר לגייס מפתחים ברמה גבוהה, לא פשוט בכלל. לא פעם, יעדיפו העובדים המוכשרים, לפנות לתנאים ולשכר הגבוהה, שמציעות חברות ההייטק הגדולות, במצב שמקשה על הצמיחה של סטארט-אפים בתחילת דרכם, שאין להם את אותם המשאבים והיכולות הכלכליות. גיוס צוות מפתחים חיצוני, יכול להוות את הפתרון עבורם ולאפשר להם להתחרות בתנאים שווים. סיטואציה נוספת שמעלה לעיתים את הצורך בגיוס צוות חיצוני, מתרחשת כאשר חברות הייטק וסטארט-אפים מעוניינים לבצע את הפיתוח במהירות, ולא להמתין לתהליך הארוך והמייגע שכרוך בו. היתרונות של גיוס צוות חיצוני הם שניתן לבצעו בתוך ימים אחדים, לעומת חודשים שנדרשים לגיוס מפתחים פנימיים, כאשר בתום הפרויקט, שלפעמים אורך לכל היותר שנתיים, לא תצטרכו לפטרם. בנוסף, הליך גיוס העובדים, מבוצע ע"י חברה חיצונית, המאפשרת לכם לחסוך משמעותית בהוצאות ובמשאבים שכרוכים בהליך.
מה החסרונות בפיתוח חיצוני?
בתהליך כזה קיים צורך בתיאום רב יותר של תהליכים עם עובדים הנמצאים מחוץ לארגון, יצירת חיבור רב יותר למשימה ולמטרות הארגון, וכן פחות שליטה על זהות והרכב המפתחים שמבצעים את תהליך הפיתוח.
המיתוס: צוות פיתוח חיצוני אינו זמין כמו מפתחים שכירים
המיתוס לא נכון. אפשר להקים צוות פיתוח ותמיכה זר מסביב לעולם בתוך מספר ימים, שיכול לבצע תהליך פיתוח המתנהל 24/7. בגלל שחברות הפיתוח השונות, מעסיקות לא פעם, מפתחים ממספר מגוון של מדינות, יש להן את האפשרות להעמיד לרשותכם, צוות שיהיה זמין לאורך כל היום והלילה, מה שיכול להוות יתרון גדול גם במונחי פרודוקטיביות.
המיתוס: צוות פיתוח חיצוני עלול להעתיק את סודות הפיתוח המסחריים
תתפלאו, גם המיתוס הזה שגוי. שמעתי על הרבה יותר מקרים של עובדים בסטארטאפים שהשתמשו בידע ובכישרון כדי להקים פעילות דומה או מתחרה, ממפתחים עצמאיים או חברות פיתוח שעשו את זה. בתי תוכנה הם עסקים בפני עצמם – הם מרוויחים ומתפרנסים מעוד ועוד עבודות פיתוח. מצב של העתקת הרעיון או הקוד לטובת יצירת רווחים, בדרך כלל מעוגן בצורה ברורה מאוד מבחינה משפטית, כשיזמים רבים נזהרים מאוד מלעשות זאת, מהחשש של פגיעה בגיוס משקיעים ולקוחות חדשים.
בשורה התחתונה: הדרך לפיתוח טכנולוגיית המיזם לא תמיד עוברת בגיוס מפתחים
אם אתם חושבים על מיזם ושוקדים על סוגיית הפיתוח והאתגרים מסביבה וזה מה שמונע מכם לצאת אל דרך הביצוע, תשקלו את אפשרויות ואת עלויות הפיתוח החיצוני. שירותים כאלה יאפשרו לכם להתמקד יותר בצדדים עסקיים ופיתוח עסקי, לממש הזדמנויות חשובות, להוציא לפועל את החזון והאסטרטגיה שבניתם לעצמכם, ואפילו לתזמן את הכניסה שלכם לשוק.
כיום מאות חברות ישראליות, כולל סטארטאפים, עושים שימוש בצוותי פיתוח חיצוניים מרחבי העולם. הגישה היא פחות פופולרית בקרב הציבור הרחב, היות ומקובל לחשוב שתהליכי פיתוח מתבצעים פנימית בחברות בלבד, עם זאת המציאות בשוק היא מעט שונה. לא מעט פעמים, הגמישות והורסטיליות שהעניקו צוות הפיתוח החיצונים לחברות והסיוע לפתרון בעיות ואתגרים שונים, אפשר לחברות רבות להתקדם במשימתם, לחסוך זמן וכספים ולהציג נתוני צמיחה יוצאי דופן.